Respiră, copile drag!
„Respiră… respiră, copile drag!” îi spun cu voce caldă, dar in același timp fermă băiețelului meu cel mare!
De cand sunt mămică, ma tot confrunt, ca orice părinte, cu tot felul de stări și situații prin care trec băieții mei și de fiecare data încerc să găsesc soluții de gestionare a acelor momente care par un pic mai dificile. Încerc sa gasesc variante prin care îi pot învața pe ei să-și gestioneze singuri aceste stări… de neputință uneori… furie alteori sau pur și simplu frustrare…
Și, cred ca am gasit! Cred ca funcționează! De fapt sunt sigură, pentru că am aplicat-o în momentele mele de panică, de emoție, frustrare… și m-a ajutat să devin mai relaxată, mai calmă, mai focusată…
Dar cum îi învăț pe ei? Cum le explic astfel incât sa înțeleagă la o vârstă atât de fragedă, m-am intrebat?!
“Nu știu cum” a fost primul gând venit în mintea mea. “Nu pot, sunt prea mici!”, al doilea gând… ”Ba vor putea, explicându-le cu răbdare..!” – al treilea gând…
“Mami, încearcă să respiri adânc, tragi aer adânc în piept, în timp ce eu număr până la 4, apoi ușor, ușor dai aerul afară cât număr înapoi…”
„Nu știu cum! Nu pot!” mi-a spus Nicholas…
La început am fost uluită. Copii au cea mai corectă respirație!!! Și chiar așa este, până pe la 3, 4 ani, ei respira corect instinctiv, încă de la naștere! Doar că în momentele de tantrum respirația li se accentuează, devine mult accelerată. Se confruntă cu ceea ce Daniel Goleman (psiholog) numește “deturnarea emoțională”. Iar în momentul în care i-am spus să respire adânc, relaxat, respirația lui devenise disperată și panicată în încercarea de a face ce îi spun…
Și avea dreptate! Nu l-am învățat niciodată să respire. Nu l-am învățat niciodată cum să-și folosească respirația pentru a se liniști. Nici nu m-am gândit vreodată la asta până să încep eu însămi să practic anumite tehnici de respirație. Nu mi-a trecut prin cap că respirația ar putea fi atât de importantă, că ar putea să aibă niște efecte cu adevărat bune și semnificative asupra stărilor lor emoționale.
Toate sugestiile noastre bine intenționate de a-i face să „respire” atunci când copiii noștri se topesc de plâns și neputință, sunt fără valoare dacă nu i-am învățat cum să o facă. Dacă practicăm cu ei respirația atunci când sunt calmi, corpul lor va învață să se regleze singur. Acest tip de respirație le va intra în sistem, ca un patern și va deveni automată atunci când corpul va trimite semnalele de tensiune . Practic, șansele sunt semnificativ mai mari ca ei să-și reamintească cum să respire astfel încât să se liniștească data viitoare când sunt gata să iși piardă calmul.
Haideți să ne învățăm copiii să respire și să se bucure de efectele magice pe care aceasta le are asupra corpului lor! Iată cateva metode prin care îți poți învăța copilul să respire:
Numără pentru a te calma
Îți simți copilul suprastimulat, anxios sau chiar supărat? Această metodă este perfectă pentru calmarea copilului înainte de o activitate mai statică din punct de vedere fizic sau înainte de a-și începe temele, pentru-că îi scade ușor nivelul de energie, totodată crescandu-i focusul mental.
Metodă:
Vă așezați pe jos, față în față, într-o poziție cât mai confortabilă. Ridicați mâna dreaptă sus, strângeți pumnul și numărați 1, 2, 3, 4, 5 pe Inspir. Pauză. Expiri și numeri în jos 5, 4, 3, 2, 1 și strângeți un deget pentru a încheia un ciclu de respirație complet. Apoi, repetați acest exercițiu de încă 3, 4 ori până vă veți simți calmi și relaxați.
Respirația Prietenilor
În acest videoclip, Daniel Goleman descrie practica „prietenilor de respirație” – copiii învață să-și urmărească respirația în timp ce se află întinși pe jos cu un animal de pluș așezat pe burtă. Ei se pot concentra pe urmărirea “prietenului” lor în timp ce acesta se înalță pe Inspir 1, 2, 3 și se lasă în jos, ușor, pe Expir 1, 2, 3…
Sfere pentru exercițiile de Respirație
Mulți instructori de yoga și mindfulness folosesc o sferă pentru a le explica copiilor cum să respire. Acestora le place la nebunie să se joace, iar practicarea respirației cu această sferă este cea mai ușoară metodă prin care le poți arăta și îi poți învața să o facă corect.
Metodă:
Inspiri și expandezi ușor sfera, Expiri și strângi ușor sfera. Repetați acest exercițiu de 4, 5 ori până simțiți o stare de calm și relaxare în corp.
Încă din timpul copilăriei începem să pierdem darul primit la naștere, acela de a respira corect. Iar cu trecerea anilor, respirația noastră devine din ce în ce mai superficială, având tendința de a ne angaja mai degrabă coastele și umerii în procesul de respirație, decât întreg trunchiul.
De fapt, după vârstă de 3, 4 ani folosim doar 25% din întreaga capacitate a plamânilor. Sigur că această respirăție superficială poate fi suficientă pentru a ne susține funcționarea organismului, dar poate duce și către o mulțime de afecțiuni precum sunt insomniile, un nivel scăzut de energie, atenția scăzută și un nivel de concetrare slab datorate lipsei de oxigenare a creierului, dureri de cap, un sistem imunitar scăzut, anxietate și nu în ultimul rând nervozitate.
Cu siguranță, ca parinți și ca profesori, am observat de multe ori că ai noștri copiii se luptă cu multe din problemele menționate mai sus, dar de cele mai multe ori tindem să le asociem cu orice altceva mai puțin cu o respirație necorespunzătoare.