Un spațiu sigur în care găsești informațiile și instrumentele de care ai nevoie pentru a te reîntoarce la adevărata ta natură, la acea parte din tine care este mereu caldă, iubitoare, pașnică și neschimbată.

Instagram

Unde mă găsești

Maruka

  /  Articole   /  Parenting Conștient   /  Te iubesc!

Te iubesc!

Fiecare zi din viața unui copil ar trebui să înceapă și să se încheie cu “Te iubesc”!

“Vă iubesc mult de tot”, le spun în fiecare zi, fără excepție, băieților mei.

“Te iubesc și eu, mami” răspunde băiețelul cel mare. ☺

Și așa începe jocul nostru preferat…”Ba eu te iubesc mai mult”, îi zic lui Nicholas, în timp ce-l ajut să se îmbrace. “Ba eu, Te iubesc și mai mult”, îmi raspunde repede, încercând să mă întreacă…”ba eu”, “ba eu”, “ba eu, stop verde natural” și râsul de copil străbate toată casa antrenându-l astfel și pe tati în jocul nostru și tot așa până când Nicholas spune “Bine, toți ne iubim la fel de mult. Nu există nici mai mult, nici mai puțin! Toți la fel, bine?”

“Bine, puiule!” îi spun, apoi ne îmbrătișăm cu toții tare, tare și ne pupăm cu drag!!! ☺

Cred cu tărie că cea mai bună cale către o dezvoltarea armonioasă a copilului este legătura emoțională dintre copil și părinte, iubirea necondiționată demonstrată de către părinte în toate aspectele vieții unui copil și verbalizarea acesteia în fiecare zi, fără excepție.

De ce este atât de important ca ei să audă aceste cuvinte zilnic?

Le oferă siguranța că orice s-ar întâmpla, noi vom fi acolo. Copii au nevoie de suportul nostru și au nevoie ca noi, părinții să le fim aliați pentru a putea păși cu încredere spre provocările ce le vor întâlni în drumul lor către maturitate.

Le dă încredere și îi face să se simtă cu adevarat valoroși și norocoși, pentru că sunt și nu pentru că au facut un lucru sau altul, nu pentru că s-au “comportat bine” într-o anumită situație, ci pentru-că pur și simplu există!

Le dă curaj! Noi, părinții, devenim pentru ei o bază solidă ce nu poate fi clintită, iar când copilul știe că temelia este puternică, începe să prindă curaj și sa-și asume responsabilitatea pentru toate acțiunile lui.

Le permite să greșească. Copii sunt copii și de multe ori greșesc, este un proces firesc în dezvoltarea lor, iar dragostea noastră le poate ierta acestora ieșirile pe banda de urgență, oferindu-le întelegere, iubire și sfaturi pentru a reveni pe drumul lor.

Le oferă bucurie! Fie că avem 3 sau 80 de ani, o declație de iubire ne aduce zambetul pe față și ne permite să simțim bucuria până în adâncul sufletului. Ea ne poate schimba întreaga zi și de ce nu, chiar întreaga viață.

Le oferă speranță! Iubirea vine la pachet cu speranța în viețile noastre, iar în viața copiilor noștri ea vine împreună cu credința că sunt valoroși, apreciați și demni, și le oferă speranță pentru viitor!

Le alungă frica! Pentru-că au crescut înconjurați de iubire și încredere, reușesc sa-și învingă temerile în momentele în care au un examen, aplică pentru un job nou sau pornesc în construirea unei relații (familii). Vor reuși să-și gestioneze mai bine momentele de cumpănă și vor fi pregătiți pentru a face față chiar și momentelor mai înspăimântătoare din viață.

Îi învață să iubească! Le oferă motivația pentru a iubi la rândul lor, pentru a oferi și celorlalți ceea ce ei au primit întotdeauna. Îi lasă să se dezvăluie, să simtă și să dăruiască, îi ajută să-și dezvolte încrederea în ei înșiși și în ceilalți pentru a găsi armonie și echilibru în viața lor.

Prin dragostea noastră le oferim copiilor sentimentul că orice s-ar întâmpla, ei vor fi mereu protejați și în siguranță. În acest fel, atât bebelușii, cât și copiii, dar și adolescenții vor dezvolta ceea ce este numit de către psihologi “atașament securizant”.

Ce este “atașamentul securizant”?

Putem vorbi despre acesta ca despre o legătură unică a relației dintre noi părinții și copiii noștri, ceea ce implică sentimentul de siguranță și protecție pe care copilul îl dezvoltă față de familie și mediul din jurul său. John Bowlby (medic pediatru, psihiatru și psihanalist britanic) era de părere că atașamentul are o componentă evolutivă și este vital pentru supraviețuire. „Înclinația de a face legături emoționale puternice cu anumiți indivizi este o componentă de bază a naturii umane” spunea el.

Cel mai important factor în creșterea sănătoasă a copiilor noștri este atașamentul față de noi, părinții. Acest lucru le permite celor mici să simtă că au parte de o dragoste necondiționată și de neclintit în sânul familie, manifestându-se până la maturitate prin relații pozitive și o stimă de sine crescută.

Spunându-le zilnic că îi iubim este cea mai simplă formă de a le reaminti ce simțim și cât de importanți sunt pentru noi!

Postează un comentariu