Ceremonia Ceaiului în stilul celor 5 Elemente
Încep prin a vă spune că Ceremonia Ceaiului este o practică străveche, folosită inițial de șamani (vindecători), apoi de călugări și preluată de medicină tradițional chineză, cu intenția de a vindeca. Este o practică de meditație și de prezența autentică, ce aduce beneficii uimitoare prin atingerea celor 3 straturi ale existenței noastre, minte, corp, spirit.
5 Elemente își pune amprenta în Ceremonia Ceaiului atât într-un mod subtil, prin intenția de vindecare, cât și evident, prin prezența fizică a elementor în ritual.
Stilul celor 5 Elemente se aplică în toate ramurile metafizicii chineze. QiGong, Tai Chi, Acupunctură, FengShui, Astrologie Chineză(BaZi), sunt doar câteva din practicile bazate pe această teorie, toate, având ca punct comun, echilibrul fizic, mental, emoțional și spiritual.
Astăzi vă voi povesti despre Ceremonia Ceaiului și asocierea cu cele 5 Elemente.
Este o practică pe care o fac zilnic pentru a-mi dărui un moment de prezență… eu cu mine și cu bolul meu de ceai sau cu familia, cu prietenii mei, cu oameni deschiși să experimenteze o altfel de meditație.
Practică în care, toate simțurile devin prezente, corpul se sensibilizează, devenind astfel un simplu observator al momentului și al timpului ce parcă se oprește în loc, preț de multe minute.
Lemnul
Lemnul este asociat cu primăvăra și reprezintă creșterea și creativitatea… copilăria noastră. Lemnul este dinamic, este flexibil, iar energia lui este expansivă, personalitatea vibrantă a acestuia putând fi observată atât în corp, cât și în toate celelalte arii de manifestare ale vieții noastre.
Gustul asociat lemnului este acru. Organele asociate, sunt ficatul și colecistul.
În Ceremonia Ceaiului, lemnul este reprezentat de frunzele de ceai.
În ciclul de generare al elementelor, lemnul este elementul care produce și hrănește focul.
Focul
Focul este regele nu-i așa, este energia care ne pune în mișcare, este energia catalizatoare. Reprezentat de anotimpul vara. Focul este ‘in your face’, nu ai cum să nu-l simți sau să nu-l vezi pentru-că el vine cu conștientizare.
În Ceremonie, focul are rol catalizator, scoate esența din frunzele de ceai, dând licorii, puterea de a vindeca.
Gustul asociat focului este amar, organele reprezentate sunt inima și intestinul subțire. Focul are un rol important în vorbire, în felul în care ne exprimăm emoțiile, dar și în felul în care suntem impactați de acestea,
Pământul
Focul hrănește Pământul, iar pământul este cel ce ne oferă stabilitate, hrană emoțională, sentimentul de… sunt în siguranță.
Pământul se regăsește fizic în Ceremonie prin boluri, ceainic, materialul din care sunt făcute acestea fiind compus din lut, pulbere de fontă și clei, iar în plan emoțional, prin centrare, prezență, focus, prin hrana și căldura pe care o aduce ceaiul corpului nostru.
Gustul asociat pământului este dulce, iar organelele asociate lui sunt splina și stomacul. Pământul este liantul, prin el se face trecerea către fiecare anotimp/element și este reprezentat de ultima lună a fiecărui sezon.
Pământul are un rol important în felul în care ne simțim, în starea de echilibru, stabilitate și iubire de sine. Acesta vine cu sentimentul de acasă, sunt în siguranță, sentimente de împlinire și bucurie.
Metalul
Pământul produce Metalul, sensul vieții. Asociat cu toamna, în sens metaforic poate fi asociat cu ‘culegerea roadelor’.
Autoritatea și organizarea fiind caracteristici importante ale lui, Metalul vine cu învățarea lecțiilor de viață și lăsarea în urmă a celor ce nu ne mai sunt de folos. Organele asociate sunt plămânul și colonul, iar gustul este astringent.
Apa
Metalul produce elementul Apă. Acesta are legătură cu regenerarea, cu misiunea noastră, cu înțelepciunea și cu voința de a ne fi manifestat.
Apa este ‘The mother of Tea’, este elementul ce hrănește lemnul, închizând ciclul de generare al celor 5 Elemente.
Organele asociate elementului Apă sunt rinichii și vezica urinară. Gustul asociat este sărat, iar anotimpul prin care este reprezentat, iarna. Apă reprezintă esența, reprezintă vechiul și noul, Yinul în formă lui maximă de manifestare, unde sămânța Yangului începe să crească, dând viață unui nou început.
Închei și las deschisă totodată această călătorie, cu un citat din Osho:
It is called a tea ceremony, not tea drinking. It is not a teashop or a café, it is a temple. Here, ceremonies happen. This is only symbolic. In the whole of life, around the clock, you have to remember that wherever you are it is a holy land, and whatever you are doing it is divine.